17. februar 2009

Digitale hverdagsutfordringer

Delte noen erfaringer og tanker om barn og unges digitale hverdag med andre foresatte på skolen til mine to yngste i går. Presentasjonen var utarbeidet med Trygg Bruk undersøkelsen (2008) som bakgrunn, samt mange års erfaring som pappa, lærer og IT-rådgiver i skoleetaten.

Summert opp er det viktig å si at det ikke handler om pc og Internett, men omsorg og oppdragelse! Vi må snakke med våre barn om deres digitale hverdag, og oppfordre dem til å snakke til oss - også om det som oppleves vanskelig, flaut eller vondt. Alle trenger digitale ferdigheter og det positive overskygger langt det negative, men vi skal ta problemområdene på alvor og gi gode råd basert på vår kunnskap og erfaring som voksne.

Nevnte undersøkelse viser tydelig at barn er svært aktive brukre av digitale medier, og mange opplever å få problemer. Vi snakker i store trekk ikke primært om alvorlige overgrep (dette gjelder heldigvis et mindretall), men alvorlige nok ting som mobilmobbing, lite gjennomtenkt eksponering av seg selv/andre, bilder/video på avveie osv.

Mer om dette nedover siden for den som gidder henge med.

Nettsamfunn
Blink var en slager for noen år siden. I dag er det Nettby som gjelder for tenåringer. 70% av alle tenåringer i vår by er på Nettby. Også Facebook har mange brukere. Ungdommer sier selv at det foregår mye mobbing, drittslenging og utestenging på Nettby. Vi vet også at det avtales slosskamper f.eks. De viktigste utfordringene er imidlertid at mange bruker altfor mye tid på Nettby. Mange legger også ut alt for mye bilder/video av seg selv og andre ( voksne kan for øvrig også være rimelig ukritiske). Bildene kan lett brukes i andre sammenhenger.
Et eksempel på dette under.

Les også artikkelen Jeg gråt og gråt!





Filmene Gutterom el. Fotoalbumet (under) fra http://www.dubestemmer.no/ er et godt utgangspunkt for å drøfte hvilke bilder man publiserer, og hvordan man ønsker å fremstå nå og i fremtiden. For man må regne med at publiserte bilder vil dukke opp igjen.









Mer om Nettby - Av Rune Røsten, daglig leder
Barnevaktens råd om barn på nettsamfunn finner du her.

Mobiler, eksponering og mobbing
Med dagens teknologi for hånden er det ekstremt lett å ta bilder av seg selv og andre, ev. dele med verden på nett. Den som blir avbildet eier imidlertid rettighetene til bildet, og man kan ikke publisere bilder/video av noen under 15 år uten foresattes samtykke. Mange er imidlertid ikke klare over dette, tenker ikke gjennom det el. driter i regler på nettet.

En sangglad ungdomsgjeng under. Mon tro om de tenkte gjennom at de skulle havne i bloggen min når de filmet/ble filmet? Eller om de tenkte at sangen deres skulle glede foresatte på et foreldremøte da videoen ble publisert?





Noen legger seg også ut på sider som http://www.deiligst.no/ for å få oppmerksomhet og anerkjennelse. Trenden er imidlertid klar. Skal du stige i gradene og være populær må du kaste klær. Gutter flexer muskler og jenter viser seg lettkledde frem. Poengskalaer og respons fra andre gjør at du stiger i gradene. Man gir poeng fra 1-10. Registrerer man seg kan man betale for å gi 25 el. 50 poeng. Foreldre som ungdommen sin på nett blir naturligvis sjokkerte og mange unge angrer bittert senere.





Det mest problematiske er imidlertid å kjenne grensen for hva som er greit, og hva som ikke er. Jeg har sett flere eksempler på sinte lærere i klasserommet, elever som drites ut el.l. og publiseres på YouTube, gutter som trekker ned buksa på hverandre mens andre mobilfilmer. Hvor lett er det å si at det ikke var gøy når man er 13? Forstår kompiser at nei og ikke ikke er vage antydninger, men betyr STOPP og LA VÆRE.

Et godt utgangspunkt for å drøfte mobilmobbing med ungdom er å se filmen Marius fra http://www.datatilsynet.no/. Ikke alle utsettes for så grov trakassering, men det er mange graderinger og nyanser man kan trekke opp i samtaler med barn og ungdom:






Chat
Chat er kjærkommen avkobling og nødvendig sosialisering for mange ungdommer. Barn prøver seg frem og vi vet at barn lærer tastaturet å kjenne gjennom chatting. Svært mange er på msn (den mest populære klienten) flere ganger til dagen. Vi bør bemerke at det kan for eksempel kan være forstyrrende å chatte mens man gjør lekser el.l. Ingen forskning understøtter at multi-tasking er positivt i forbindelse med at man forsøker å fordype seg i kunnskap.

På msn kan barn legge til venner slik at praten ikke er åpne for hele verden. Vi vet imidlertid også at noen samler på venner, noe som kan gi flere enn ønsket tilgang til barnerommet. Man skal være varsom med bruk av webkamera, da vi vet det forekommer en del mobbing el. utestenging på denne arenaen.




Youtube
...er et kapittel for seg. Her finner du alt, og da mener jeg alt. Store, seriøse medieaktører som CNN el. NRK har egne kanaler, der de vet de treffer nettbrukerne med sitt materiale, Monty Python underholder oss, men det er også mye annet på dette polulære nettstedet.

Jeg har tidligere vist til filmer med bilder tatt uten tillatelse fra f.eks. Nettby. Du også finne avrettingen av Saddam Hussein, grove skildringer av gisselepisoder hvor man truer med å kappe hode av folk el. hvordan man kan føde naturlig hjemme uten smertestillende. Siste eksempel er kanskje mer naturlig, men hvis et lite barn sitter og ser på dette uten veiledning er det drøy kost spør du meg.

Animasjonsfilmene Rødmaling og Selvmord gikk via jungeltelegrafen til barn ned i 3. klasse på barneskolen her i alle fall. Rødmaling er tilsynelatende morsom, men har et mobbetema og er nokså grotesk. Neste film ut er altså en film om mange måter å ta selvmord på - om man ikke føler seg kul nok. Legger med vilje ikke inn video om dette med tanke å at barn kan klikke seg innom bloggen. Men til deg som voksen.

Sliter du med å få barna/ungdommen til å brette tøyet sitt. Ikke forklar, men send dem lenke til en film som viser hvordan det kan gjøres, og si de neppe klarer å lære seg det ;)





Spill
Vi var innom de største problemområdene knyttet til spill: Tidsbruk/avhengighet, pengesug, vold og elendig moral. Delte erfaringer fra tida med Mafiaboss og Nordicmafia hvor tekstbasert spillform ble oppfattet som uproblematisk helt til det tok av mht. tidsbruk, pengebruk og stripping på webcam for lekepenger.

Vi snakket World og Warcraft(Wow) og kanskje mer nært for denne aldersgruppen Habbo, hvor flere kjente seg igjen og registrerte at det forsvant en del lommepenger. Anbefalingen er klart å kjøpe/spille spill med en slutt. Bedre å runde et spill flere ganger enn å bli fanget i en spillverden uten ende.


Overgrep
Dessverre skjer det fra tid til annen overgrep. Dette er svært alvorlig for de som rammes. Overgripere viser seg å gjerne bruke lang tid på å bearbeide og innynde seg. Grooming er ordet som gjerne brukes om dette. Å gjøre dette med hensikt om å utnytte et barn seksuelt er ulovlig og straffbart.

Gode lenker/sider om nettvett:
http://www.barnevakten.no/. (Les eller abonner på nyhetbrev)
http://www.tryggbruk.no/
http://www.saftonline.no/

Nyhetsklipp
Filma voldsepisode på skolen

Gode barnesider

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar